Internet of things


Met sensoren waarnemen dit geeft waardevolle informatie over de toestand, de omgeving en het gebruik van een product. Je kunt dan de gegevens van het product of de klanten volgen via het internet en daarop actie op ondernemen. Dan is het product een onderdeel van het internet of things. Veel problemen worden op deze manier op afstand opgelost en klanten worden sneller en beter geholpen.

Het levert besparingen op in het gebied reiskosten en arbeidskosten.
Je kunt processen verbeteren, een voorbeeld is voorspellen wanneer er onderhoud moet worden gedaan. Of verbruiksproducten bijvullen op het juiste moment, hiermee ontzorg je klanten die vervolgens weer bereid zijn extra te betalen.

Er zijn kansen voor nieuwe verdienmodellen door nieuwe producten of oplossingen te bedenken.
Door aanvullende diensten te leveren of klanten advies te geven en informatie aan de klant te verkopen.

Om dit te kunnen realiseren is er informatie nodig over ICT, technologie en businessmodellen. Het verandert de samenwerking en het geeft nieuwe strategische partners.

In Groningen ligt al een netwerk die iot mogelijk maakt het is een soort wifinetwerk met een bereik van 5 kilometer. De zogenaamde LoRaWan technologie zorgt voor een verbinding met huishoudelijke apparaten, wegen, fietspaden, meubels, industriƫle machines of kleding. Het LoRaWan netwerk is zeer energiezuinig, een LoRaWan module kan meer dan 10 jaar data zenden op 2 dezelfde batterijen.

Een voorbeeld is de family hub koelkast van Samsung, de koelkast heeft een scherm en camera’s. Met een app op je smartphone kun je de inhoud checken, de koelkast laat weten wanneer bepaalde producten op zijn en waar ze in de aanbieding zijn. In Korea bestelt de koelkast al zelf deze producten.

Op het scherm kun je ook recepten zien, kijken wat er verbruikt is en tekstjes achter laten voor de familie. Dit vind ik een zeer handig apparaat maar helaas is de koelkast nog niet verkrijgbaar in Nederland.

Er zijn al meer dan 5 miljard verbonden apparaten en er komen wekelijks 5,5 miljoen bij. Helaas laat de beveiliging van de verbonden apparaten nog wel te wensen over. Internet criminelen kunnen zich toegang verschaffen tot het netwerk door middel van virussen. Apparaten kunnen worden misbruikt om aanvallen uit te voeren op grote internetbedrijven. Daardoor kunnen websites onbereikbaar raken van bijvoorbeeld: banken, twitter en spotify.

Een hoop beveiligingscamera’s zijn slecht beveiligd, met als gevolg dat een hacker kan zien of je thuis bent of niet.
Voor hackers is het een koud kunstje om te kunnen zien welke apparaten kwetsbaar zijn. Zij zetten hiervoor computerprogramma’s in die dit automatisch uitzoeken. De zogenaamde bots.

Een aantal aanbevelingen om de verbinding met apparaten veiliger te maken zijn:
-        - wijzig de standaard gebruikersnaam en wachtwoord van het apparaat
-        -  maak de SSID-naam van je router/modem onzichtbaar
-        -  check geregeld of er updates zijn voor het apparaat



Reacties

Populaire posts van deze blog

Grote bestanden versturen via een bijlage in de e-mail is vaak niet mogelijk.

Kunstmatige intelligentie lijkt steeds meer op menselijk gedrag.